Nieuws

Halderbergse Bode, 26 februari 2024

Popkoor Muzikaèl gaat voor de volle 100%

Door: Johan Wagenmakers

HOEVEN- Met de show 100% Muzikaèl heeft Popkoor Muzikaèl, met een jaar vertraging, haar 30-jarig jubileum gevierd. In oktober waren er voorstellingen in De Kring in Roosendaal en afgelopen zaterdag werd de show in Fidei et Arti in Oudenbosch opgevoerd.

“Als we het spetterend willen maken noemen we onszelf het West-Brabants Popkoor Muzikaèl,” lacht koorlid en woordvoerster Marjolein van der Plas (30). “Het unieke van ons koor is namelijk dat we naast beweging en aankleding, gebruik maken van allerlei attributen én over een complete band beschikken.”

Eros Ramazotti 

Muzikaèl is in 1992 ontstaan uit een doorstart van het jongerenkoor van de kerk. Dit koor had juist haar 25-jarig bestaan gevierd, maar door verandering in repetitietijden ging het ter ziele. “Mijn moeder Margriet Buijs heeft toen samen met een aantal leden Muzikaèl opgericht. De naam heeft ze afgeleid van Musica e, een nummer van Eros Ramazotti.” Begonnen werd in 1993 in het Kompas met het opvoeren van een jaarlijkse voorstelling. In 2002 werd deze doorgeschoven naar De Nobelaer in Etten-Leur. “Daar zat ik als jonge fan in de zaal.” Vanaf 2012 zijn er in De Kring meerdere voorstellingen. “Telkens als we uit een theater gegroeid waren, gingen we weer verder.” Voorafgaand aan de shows op zaterdag en zondag is er op vrijdagavond een generale repetitie voor mensen met een beperking. “Dat is fantastisch om te doen. Er hangt dan altijd een goede sfeer in de zaal.”

Schoolreisje

Het repertoire bestaat uit popmuziek die iedereen aanspreekt. “Elke show heeft een eigen thema met een mix van voornamelijk liedjes uit de afgelopen 40 jaar. Voor onze show in 2019 hebben we eens nummers uit de jaren 40-50 gedaan van Vera Lynn en de Andrew Sisters.” Door de jaren heen bestaat het ledenbestand uit 35 tot 40 leden. Aspirant leden krijgen vooraf een stemtest van de muzikale leider. Dat is sinds twee jaar de uit Myanmar afkomstige Jubilee Tun. “Onze jubileumshow was zijn eerste show. Hij is een bekende zanger in zijn thuisland en leert ons goede technieken aan. Hoewel we met elkaar Engels praten hebben we een goede klik met hem.” Nu Fidei et Arti weer geopend is werd daar afgelopen zaterdag voor een vrijwel volle zaal een extra voorstelling gegeven. “Omdat we daar eerder veel shows hebben gedaan, voelde dit toch wel een beetje als thuiskomen.” Naast de jaarlijkse voorstelling worden er door Muzikaèl tussentijdse optredens gegeven. “Dat voelt als een schoolreisje. We hebben al op bijzonder locaties gestaan zoals Middelburg VóLkoren, Zoo Antwerpen, Efteling, Kijkduin, Luxemburg en Engeland.”        

Open repetitie

Vrijdagavond is de vaste repetitieavond. “Naast het Kompas hebben we lang in De Schakel in Bosschenhoofd geoefend en straks verhuizen we mee naar de kerk.” Binnenkort starten de repetities voor de nieuwe show. “Meer dan dat we met nummers van eigen bodem bezig zijn kan ik hier nu nog niet over weggeven.” Op vrijdagavond 15 maart is er vanaf 8 uur in het Kompas een open repetitie. “Iedereen die het leuk vindt om te zingen in een echt koor óf een instrument bespeelt is dan van harte welkom om te komen kijken. Wel graag vooraf even aanmelden via info@muzikael.nl.”


BN de Stem, 21 september 2023

Jubileumshow met favoriete liedjes van afgelopen 30 jaar: ‘Muzikaèl is horen, zien en voelen’

HOEVEN – De favorieten van de koorleden, de voorkeursnummers van fans en nieuwe liedjes die helemaal in het dna van Muzikaèl passen. Die komen voorbij in de nieuwe show 100% Muzikaèl van het Hoevense koor.

In de show blikken de leden terug op de dertig jaar die Muzikaèl bestaat. Een jubileum dat vorig jaar al werd bereikt, maar op dat moment had het koor nog een show op de planken liggen die door de coronajaren niet kon doorgaan. Daarom wordt deze mijlpaal een jaartje later gevierd.

Op 14 en 15 oktober worden alle favorieten uit de kast getrokken voor de grote jaarlijkse show in De Kring in Roosendaal. Om erachter te komen welke liedjes in aanmerking komen, vulden de leden een enquête in over hun favoriete Muzikaèl-nummers van de afgelopen dertig jaar. Daarnaast zijn er door de artistieke werkgroep een aantal nieuwe nummers geselecteerd die volledig in het Muzikaèl-dna passen en mochten de volgers op social media ook één nummer selecteren.

Zoals altijd denkt het koor niet alleen aan het oor, maar is daar- naast gezorgd voor een leuke choreografie, sfeeraankleding en wisselende kledingcombinaties. ,,Wij zeggen altijd: Muzikaèl is horen, zien en voelen”, vertelt koorlid Marjolein van der Plas. Dit optreden in Roosendaal is de vuurdoop voor dirigent Jubilee Tun.

▲ Het koor Muzikaèl uit Hoeven bestond vorig jaar dertig jaar en brengt nu een verlate jubileumshow in De Kring.

De show begint 14 oktober om 20.00 uur en 15 oktober om 14.30 uur. De avond daarvoor is net zoals andere jaren de generale repetitie in de schouwburg voor mensen met een beperking. Van der Plas: ,,Zo hebben wij een fijn publiek om voor op te treden. Wij kunnen ons volledig kunnen inleven en zij hebben een leuk avondje uit.”


Halderbergse Bode, 2 mei 2023

Popkoor Muzikaèl treedt op in Bergen op Zoom en Roosendaal

BERGEN OP ZOOM – Niet één, maar twee keer zal Muzikaèl de komende weken optreden in de regio. Dit zullen de eerste optredens zijn onder leiding van nieuw muzikaal leider Jubilee Tun. Popkoor Muzikaèl zal met de eigen live band te bewonderen zijn op de volgende twee gelegenheden in Bergen op Zoom en Roosendaal.

Op zondag 7 mei organiseert gemengd koor Casu Quo een korenmiddag in Theater Den Enghel in Bergen op Zoom. Tijdens dit lenteconcert zal Muzikaèl samen met nog 4 andere muzikale groepen een middagvullend programma laten zien van 13:30 tot 17:30 uur. De toegang is gratis en het doel van deze middag is om mensen te enthousiasmeren om ook te gaan zingen in een koor, maar natuurlijk ook voor de fans en liefhebbers om lekker muzikaal in de watten gelegd te worden. Onder het genot van een hapje en drankje kan er genoten worden van de variërende repertoires van de deelnemende koren. 

Op zaterdag 13 mei zal Muzikaèl acte de présence geven op het Tongerloplein in Roosendaal bij TongerlopleinbeKOORt. Van 15:00 tot 17:00 uur zullen Muzikaèl en Sprundel Vocaal hun muzikale kunsten vertonen voor iedereen die gezellig komt kijken en luisteren. Ook dit evenement is gratis te bezoeken en belooft weer een feestje te worden.

Popkoor Muzikaèl zal tijdens deze optredens een mix laten horen van de succesnummers uit de laatste show samen met een aantal nieuwe nummers die in de show van aankomend jaar zullen voorkomen. Muzikaèl is niet alleen horen, maar ook zien en voelen! Het oog wil ook wat en Muzikaèl speelt hierop in door de gebrachte nummers te voorzien van opstellingen en choreografie, dit alles in een spetterende kledingcombinatie. Een optreden van Muzikaèl laat het publiek altijd met een lach op het gezicht vertrekken.


Halderbergse Bode, 21 november 2022

Is popkoor Muzikaèl iets voor jou?

HOEVEN – Popkoor Muzikaèl uit Hoeven heeft 5 en 6 november een fantastisch weekend beleefd, waarin de groep na 3 jaar ein-de-lijk weer een grote show kon wegzetten in Schouwburg De Kring in Roosendaal. Het was een succesvol weekend waarin het koor twee geweldige uitvoeringen heeft gehad voor goed gevulde zalen. Achteraf hebben de leden veel complimenten gehad en zijn er weer nieuwe fans bijgekomen. Nu het showweekend alweer een paar weken achter ons ligt zijn de repetities weer hervat en wordt er gewerkt aan een nieuwe spetterende show voor volgend jaar.

Voor Muzikaèl geldt: hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Het is een heerlijk gevoel om je hobby en passie te kunnen delen met anderen. Het koor nodigt dan ook iedereen die het leuk vindt om te zingen of muziek te maken en die misschien wel onderdeel zou willen uitmaken van deze groep enthousiastelingen van harte uit om vrijdag 25 november langs te komen bij de open repetitie.

Muzikaèl is een popkoor dat wekelijks op vrijdagavond repeteert in Hoeven. Het koor wordt bij de repetities en de voorstellingen begeleid door een eigen live band. De leden komen uit alle windstreken van (West-)Brabant en zelfs ook uit Zuid-Holland! Ze werken met zijn allen jaarlijks toe naar een grote show in Schouwburg de Kring in Roosendaal, maar verzorgen door het jaar heen ook diverse kleinere optredens op een aantal evenementen. Muzikaèl is een vereniging, maar voelt ook als een grote muzikale familie. De Muzikaèllers zijn op zoek naar mensen die zich bij hun ‘familie’ aan willen sluiten!

Op vrijdag 25 november is er genoeg te doen voor alle potentiële nieuwe leden! Om 20:00 uur start de repetitie met lekker inzingen. Uiteraard mogen de toeschouwers gezellig meedoen! Daarna zullen er nieuwe nummers ingestudeerd worden, zodat iedereen kan ervaren hoe dat in zijn werk gaat.

Complimenten voor popkoor Muzikaèl

De toeschouwers kunnen dan meekijken op de bladmuziek van één van de leden. Tussendoor wordt er gepauzeerd en dan is er volop gelegenheid om met de leden in gesprek te gaan en al je vragen te stellen. 

Ook na de repetitie is er ruimte voor een drankje en een praatje en wordt er aan de bezoekers uitgelegd hoe het verder in zijn werk gaat als ze lid zouden willen worden. Overigens geldt de open repetitie niet alleen voor mensen die het leuk vinden om het koor te komen versterken, ook mensen die een instrument bespelen en wellicht onderdeel uit willen maken van de band zijn van harte welkom.

Dus: Houd jij van zingen of muziek maken en kun jij gewoon niet stilstaan als je muziek hoort? Ben jij op zoek naar een leuk gezelschap om deze hobby mee te delen? Benieuwd hoe het er op een repetitie bij popkoor Muzikaèl aan toe gaat? Ben je 16 jaar of ouder? 

Twijfel dan niet langer en kom vooral een kijkje nemen vrijdag 25 november om 20:00 uur bij de open repetitie van Muzikaèl in dorpshuis Het Kompas in Hoeven. Meld je even aan via info@muzikael.net en zorg dat je erbij bent!


Halderbergse Bode, 25 oktober 2022

Muzikaèl brengt show ‘Soundtrack’

OUDENBOSCH – Muzikaèl bestaat 30 jaar dit jaar. Dit feestje gaan we volgend jaar met ons publiek vieren, want eerst kunnen we nu -eindelijk na 2 corona jaren- gelukkig onze show Soundtrack opvoeren, waarmee we eigenlijk in 2020 al op de planken hadden willen staan.

In Soundtrack -de naam zegt het al een beetje- komen allemaal nummers aan bod die met films of musicals te maken hebben in de breedste zin van het woord. Zo hebben we bijvoorbeeld een Sound of Music medley en Grease medley, maar ook nummers zoals Vlieg met me mee (Abeltje), Skyfall (James Bond) en This is me (the Greatest showman).

We brengen de expressie of sfeer van de nummers over zoals ze ook in de film/musical bedoeld zijn. Dat doen we met choreografie, attributen, kleding en inleving. Bij de Sound of Music voel je je echt onderdeel van de familie Von Trapp en bij Grease lijkt het of je zo zelf op Rydell High zou kunnen zitten bij Danny en Sandy!

Extra bijzonder is dat we dit jaar weer zo’n mooie show weg kunnen gaan zetten, ondanks dat we door de lockdown van afgelopen winter pas eind januari konden beginnen met repeteren (normaal beginnen we al in november). We hebben op 1 oktober onze puntjes-op-de-i-dag gehad, waar we constateerden dat we al erg goed op weg zijn en alleen nog e.e.a. hoeven te finetunen de laatste maand!

Muzikaèl is een popkoor uit Hoeven met leden uit heel West-Brabant en zelfs daarbuiten. We hebben een eigen live band en als muzikaal leider Sander van Dorst, die in coronatijd bij ons is begonnen en nu ook zijn eerste show met Muzikaèl zal ervaren.

Door het jaar heen verzorgen we altijd meerdere optredens. Afgelopen jaar was dat bij Middelburg VOLKoren festival, SkOORenfestival in Roosendaal en wij zijn in september ‘on tour’ geweest, waarbij we op één dag vier optredens hebben verzorgd bij de Albert Heijn in Hoeven, Tuincentrum de Bosrand in Rijsbergen, in winkelcentrum Etten-Leur en in het Amphia ziekenhuis in Breda. 

Het eerste weekend van november mogen wij dan nu Schouwburg De Kring in Roosendaal op z’n kop gaan zetten! We trappen af met onze generale repetitie op vrijdag 4 november. Op zaterdag 5 november om 20:00 uur en zondag 6 november om 14:30 zijn vervolgens de voorstellingen. Kaarten hiervoor zijn te verkrijgen via De Kring of via Muzikaèl zelf.

Wij hebben er enorm veel zin in en zijn er helemaal klaar voor om weer voor zo’n mooi groot publiek te mogen schitteren op het podium! Tot 5 en 6 november!


Halderbergse Bode, 20 november 2018: Kom bij Muzikaèl

HALDERBERGE – Schuilt er een waar podiumbeest in jou? Vind je het leuk om te zingen en te swingen? En ben je nog op zoek naar een leuke, warme groep mensen om samen deze passie mee te delen? Ben jij tussen de 16 en 45 jaar oud?

Als je op al deze vragen ‘ja’ hebt geantwoord, dan is Muzikaèl op zoek naar jou en sta jij misschien volgend jaar tijdens onze grote show met ons op het podium! Kom met ons kennismaken op onze open repetitie op vrijdag 23 november in dorpshuis ‘Het Kompas’ in Hoeven. De repetitie begint om 20:00 uur. Je krijgt een kijkje achter de schermen bij Muzikaèl en je ervaart hoe wij onze vrijdagavonden doorbrengen: vol muzikaliteit en gezelligheid! Ben je nieuwsgierig geworden? Stuur dan snel een mailtje naar info@muzikael.net om je aan te melden voor de open repetitie.


BN de Stem, 1 november 2018: Muzikaèl legt de lat opnieuw hoog voor komende voorstelling in De Kring

ROOSENDAAL – Wat is toch het geheim van Muzikaèl uit Hoeven dat hun muzikale shows zo geliefd blijven? ,,Ik denk dat het komt omdat we uiterst kritisch naar onszelf blijven kijken‘’, zegt Marjolein Buijs van de pr-afdeling van de club over de komende voorstelling, die op 3 en 4 november in De Kring te zien is. 

Monique Meeuwisse-van Genk 01-11-18, 11:35 Bron: BN DeStem

Buijs: ,,We streven ernaar om op gebied van muziek en dans met onze tijd mee te gaan. We zijn altijd op zoek naar actuele hits om deze voor onze zanggroep te laten arrangeren. Om daarbij ook onze sound vernieuwend, divers en verrassend te laten zijn, vragen we hiervoor medewerking van meerdere arrangeurs. Het blijkt dat we hierdoor ook jongeren bereiken. Niet alleen in het publiek maar ook onder onze eigen leden. We hebben een hechte vaste groep maar we mogen ook steeds nieuwejonge leden verwelkomen. Dat houdt de geest van Muzikaèl jong.’’ 

Familie

Buijs blijkt zelf ook nog pas enkele jaren lid te zijn de vereniging. ,,Ik heb jarenlang als toeschouwer de shows gevolgd omdat mijn moeder meezingt. Sinds 2 jaar zingen we samen. Onze vereniging kent veel familierelaties waardoor de sfeer extra gezellig is.’’ Buijs geeft aan dat ook op het gebied van choreografie de lat hoog wordt gelegd. ,,We maken van iedere uitvoering een complete show met dans, belichting en passende aankleding. We zijn een soort swingend koor met eigen solisten en dansgroepjes.’’ 

Knallend

Buijs belooft dat ook de aanstaande show weer een knallend eigentijds feest gaat worden. Onder de titel LIKE worden een twintigtal nummers gebracht waaronder een medley van Ed Sheeran, Coldplay en Pink. ,,Like kun je op verschillende manieren interpreteren’’, verklaart Buijs de titel. ,,Like is een facebook duimpje of het betekent zoals. Maar Like betekent letterlijk dat je iets leuk vindt!’’ Hoe leuk de nieuwe show wordt, kan het publiek zelf ervaren op 3 november vanaf 20.00 uur in schouwburg De Kring en op 4 november vanaf 14.30 uur. www.,muzikael.nl